Klaroen: de Surinaamse delicatesse met een sterke smaak en medicinale eigenschappen
Klaroen wordt niet vaak gebruikt in de Surinaamse keuken vanwege zijn medicinale eigenschappen en sterke smaak. De smaak van klaroen wordt vaak omschreven als zuur, wrang en enigszins bitter. Desondanks zijn er enkele recepten in Suriname waarin klaroen wordt gebruikt, meestal als smaakmaker.
Hieronder staan enkele van de recepten waarin klaroen wordt gebruikt:
Klaroensoep - een traditionele soep gemaakt van klaroenbouillon, vlees en groenten.
Ingrediënten:
- 1 liter klaroenbouillon
- 500 gram rundvlees, in blokjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- 2 aardappelen, in blokjes gesneden
- 1 wortel, in blokjes gesneden
- 1 takje selderij, fijngehakt
- 1 takje peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel olie
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak het vlees tot het bruin is. Voeg de ui en knoflook toe en bak nog 2 minuten.
Voeg de klaroenbouillon, tomaten, aardappelen, wortel, selderij, peterselie, zout en peper toe en breng aan de kook.
Laat sudderen op laag vuur tot het vlees en de groenten gaar zijn, ongeveer 30-40 minuten.
Klaroenchutney - een pittige en zure chutney die vaak wordt geserveerd bij rijstgerechten.
Ingrediënten:
1 kopje gehakte klaroen
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper, fijngehakt
1/4 kopje azijn
1/4 kopje suiker
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel zwarte peper
Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook.
Laat sudderen op laag vuur tot de klaroen zacht is en de chutney dikker is geworden, ongeveer 20-30 minuten.
Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte container in de koelkast.
Klaroendrank - een verfrissende en gezonde drank gemaakt van klaroen en suiker.
Ingrediënten:
- 2 kopjes gehakte klaroen
- 6 kopjes water
- 1 kopje suiker
Bereiding:
Kook de klaroen en water in een pan tot de klaroen zacht is.
Haal van het vuur en pureer de klaroen met een staafmixer of blender.
Zeef de klaroenpuree en voeg suiker toe.
Laat afkoelen en serveer.
Klaroen-kerriesaus - een pittige en aromatische saus die goed past bij gebakken of gegrilde vleesgerechten.
Ingrediënten:
- 1 kopje gehakte klaroen
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/4 kopje olie
- 1 kopje water
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel zwarte peper
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg de klaroen, kerriepoeder en komijnpoeder toe en bak nog 2 minuten.
Voeg het water, zout en peper toe en laat sudderen op laag vuur tot de klaroen zacht is en de saus dikker is geworden, ongeveer 20-30 minuten.
Klaroenjam - een zoete en pittige jam die heerlijk is op toast of crackers.
Ingrediënten:
- 2 kopjes gehakte klaroen
- 1/2 kopje suiker
- 1/4 kopje water
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
Bereiding:
Kook de klaroen, suiker, water, kaneelpoeder en kruidnagelpoeder in een pan tot de klaroen zacht is en de jam dikker is geworden, ongeveer 30-40 minuten.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Bewaar in een luchtdichte container in de koelkast.
De hierboven genoemde recepten zijn slechts enkele voorbeelden van hoe klaroen kan worden gebruikt als smaakmaker.
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van klaroen in de keuken, omdat het in grote hoeveelheden giftig kan zijn. Raadpleeg altijd uw arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige voor meer informatie over het veilige gebruik van klaroen in de keuken.
Reacties
Een reactie posten