Informatie over de aardvrucht Chinese tayer
Naast Suriname komt de Chinese tayer ook veel voor in andere landen in Azië, zoals China, Japan en Korea.
De Chinese tayer wordt soms verward met de gewone tayer (Colocasia esculenta), die ook wel bekend staat als "zwarte tayer". De gewone tayer wordt vooral gebruikt voor het maken van Surinaamse gerechten zoals roti en pom.
In de Surinaamse keuken wordt de Chinese tayer ook wel "bakkeljauw wortel" genoemd, omdat het vaak wordt gecombineerd met gezouten en gedroogde kabeljauw (bakkeljauw).
Naast de genoemde gerechten wordt Chinese tayer ook gebruikt in andere Surinaamse gerechten, zoals nasi goreng, bami goreng en saoto soep. Het kan ook worden verwerkt in zoete gerechten, bijvoorbeeld als vulling voor pasteitjes.
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de Chinese tayer gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder het versterken van de milt, het bevorderen van de spijsvertering en het verlichten van hoest en kortademigheid.
De bladeren van de Chinese tayer worden soms ook gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld als wrap voor gehakt of groenten.
Reacties
Een reactie posten